Oblikovanje tekstov (besedil)


Zaradi urejenosti spletnega mesta je zelo pomembno, da je oblikovanje vsebin enotno na vseh podstraneh. Besedila, ki jih vnašate, bodo imela vnaprej določeno vrsto (družino) pisave, medtem ko je barvo in velikost pisave možno urejati (predvsem za naslove in podnaslove). Pri tem priporočamo, da uporabljate padajoči seznam "Oblika".

1. Izbirate lahko med več oblikami naslova: Naslov1, Naslov 2,...Obliko naslova ustezno izberite glede na pomembnost posameznega naslova. Izbira različnih vrst naslova je pomembna tudi za iskalnike (google, ...).

Obliko naslova nastavite tako, da označite del besedila, kliknite padajoči seznam "Oblika". Besedilu, ki ste ga označili se bo nastavila ustrezna oblika naslova.2. Na voljo imate tudi oblikovanje besedil s pomočjo padajočega seznama:
  • "Velikost" ter
  • "Barva besedila"
Vendar priporočamo, da ti dve opciji uporabljate čim manj oziroma le izjemoma (pri izpostavitvi besedne zveze v odstavku), saj uporaba vnaprej nastavljenih oblik pomembna zaradi:
  • enotnosti oblikovanja spletnega mesta in
  • optimizacije za spletne iskalnike, saj naslove, ki jih oblikujete z vnaprej nastavljenimi oblikami, spletni iskalniki prepoznajo kot naslove in jih smatrajo za pomembnejše od ostalega teksta, kar za naslove, ki bi jim ročno nastavili velikost in barvo besedila, ne velja.
3. Krepki tekst uporabljajte "varčno". Odsvetujemo krepitev teksta za cele odstravke ali vso vsebino. Poudarjajte le posamezne besede ali besedne zveze, ki jih želite posebej izpostaviti. Poudarjene naj bodo besede ali besedne zveze, ki nakazujejo na temo posametnega odstavka. Tako se bo obiskovalec ob hitrem branju lahko ustavil pri temi, ki ga zanima. Če bo okrepljen celotni odstavek, obstaja velika verjetnost, da ga bo obiskovalec pri hitrem branju enostavno preskočil.

4. Ležeči tekst

5. Podčrtovanje besedil odsvetujemo, saj se to na spletu ponavadi uporablja za označevanje povezav. Če določenemu besedilu dodate povezavo, se bo tam oblikovanje tega besedila samodejno ustrezno spremenilo. Podčrtano besedilo, na katerem ni povezave, lahko za obiskovalca deluje zavajajoče.

6. Če želite nastaviti poravnave besedil, imate na voljo temu namenjene gumbe:
  • leva poravnava
  • sredinska poravnava
  • desna poravnava
  • obojestranska poravnava .
Besedil ne poravnavajte z uporabo večjega števila presledkov, saj urejevalnik lahko večje število zaporednih presledkov smatra kot napako in jih izbriše. Uporabo obojestranske poravnave v večini primerov odsvetujemo. Ta poravnava je uporabna predvsem takrat, ko je oblika nekega odstavka pomembnejša od vsebine, služi kot popestritev. Obojestranko poravnano besedilo je namreč težje berljivo.

7. Berljivost besedil lahko izboljšate z uporabo
  • alinej in
  • številčenja  .

Priporočamo, da za označevanje alinej uporabljate temu namenjene gumbe v orodni vrstici in se izogibate uporabi pomišljajev ali presledkov. Besedilo različnih alinej vnesite eno pod drugo, označite vse vrstice, ki jih želite spremeniti v alineje ali oštevilčiti, nato pa kliknite gumb Vstavi / odstrani označevanje.


Opozorilo:


Neposredno prenašanje (kopiranje) vsebin iz dokumentov (npr. MS Word dokumentov) ni dovoljeno, saj se tako prenese tudi oblikovanje, ki ga vgrajeni urejevalnik ni zmožen spreminjati zaradi uporabe različnih standardov. Če želite na spletno stran prenesti vsebine, ki ste si jih predhodno pripravili v Wordovem dokumentu, te vsebine najprej prekopirajte v Beležnico (Notepad), nato pa iz Beležnice v spletno stran. Tako se bodo v spletno stran prenesle neoblikovane vsebine, ki jih lahko nato oblikujete s pomočjo vgrajenega urejevalnika.

Pri prenosu oblikovanih vsebin bodo tako vnesene vsebine drugače oblikovane, kot ostale vsebine na vašem spletnem mestu, poleg tega pa lahko to vpliva tudi na prikaz celotne podstrani, v katero so bile takšne vsebine prenesene (ponavadi videz menijev in povezav na strani). Če pride do neposrednega vnosa oblikovanih vsebin v določeno podstran, je treba vse vsebine na podstrani (ne le tiste, ki so bile napačno prenesene) izbrisati in jih ponovno vnesti.
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Zapri