Najpomembnejši napotki in opozorila za delo v uporabniških straneh (CMS)


Uporabljajte izključno brskalnik Mozilla Firefox!


Za urejanje vašega spletnega mesta uporabljajte izključno brskalnik Mozilla Firefox. Uporabniške strani, pomoč in navodila so prilagojena za delo z brskalnikom Firefox. Brskalnik Firefox priporočamo tudi zaradi varnosti in hitrosti delovanja, ter zaradi upoštevanja spletnih standardov.

Ne uporabljajte drugih brskalnikov, kot so npr. Internet Explorer, Google Chrome, Apple Safari, Opera, ...). Ob uporabi drugih brskalnikov lahko pride do nepravilnega delovanja nekaterih funkcionalnosti uporabniških strani.

Če brskalnika Mozilla Firefox nimate, si lahko zadnjo različico programa brazplačno prenesete na naslovu http://www.mozilla.com/ (program je brezplačen).

Več informacij o brskalnikih in drugih programih, ki jih priporočamo, najdete tukaj >>

Uporabljajte navigacijo uporabniških strani, ne brskalnika!


Pri delu v uredniških straneh, še posebej pri urejanju vsebin, uporabljajte izključno navigacijo, ki se nahaja na uporabniški vrstici oz. vam je na voljo preko uporabniškega vmesnika (»Potrdi«, »Prekliči«). Ne uporabljajte navigacijskih gumbov brskalnika, torej gumbov »naprej« in »nazaj«, saj tako lahko izgubite podatke, besedila in nastavitve.
 

Ne kopirajte vsebine neposredno iz Microsoft Worda ali Excela!

Prenašanje (kopiranje) vsebin iz dokumentov


Word logo NONeposredno prenašanje (kopiranje) vsebin iz dokumentov (npr. MS Word dokumentov) ni dovoljeno, saj se z neposrednim prenašanjem prenese tudi oblikovanje, ki ga vgrajeni urejevalnik ni zmožen spreminjati zaradi uporabe različnih standardov.

Če želite na spletno stran prenesti vsebine, ki ste si jih predhodno pripravili v Wordovem dokumentu, lahko to storite na dva načina:
  • te vsebine najprej prekopirajte v Beležnico (Notepad), nato pa iz Beležnice v spletno stran. Tako se bodo v spletno stran prenesle neoblikovane vsebine, ki jih lahko nato oblikujete s pomočjo vgrajenega urejevalnika
  • te vsebine prekopirajte na spletno stran s pomočjo ikone "Prilepi kot golo besedilo" . Ko se vam okno odpre pritisnite tipki Ctrl+V in pritisnite V redu.
Pri prenosu oblikovanih vsebin bodo tako vnesene vsebine drugače oblikovane, kot ostale vsebine na vašem spletnem mestu, poleg tega pa lahko to vpliva tudi na prikaz celotne podstrani, v katero so bile takšne vsebine prenesene (ponavadi izgled menijev in povezav na strani). Če pride do neposrednega vnosa oblikovanih vsebin v določeno podstran, je potrebno vse vsebine na podstrani (ne le tiste, ki so bile napačno prenesene) izbrisati in jih ponovno vnesti.

Urejanje HTML izvorne kode vsebine spletnega mesta (source code)


Urejanje izvodne kode je napredna funkcionalnost urejevalnika vsebine spletnega mesta. Namenjena je izkušenim uporabnikom z vsaj osnovnim poznavajnem HTML jezika. Z osnovami HTML jezika se lahko seznanite tukaj.

Ob kliku na gumb se vam odpre novo okno v katerem lahko vašo spletno stran urejate s HTML kodo. Ob kliku na gumb  lahko potrdite ali zavržete spremembe, ki ste jih naredili v izvorni kodi.


Nato s klikom na gumba "Potrdi" ali "Prekliči" spremembe v uporabniški vrstici, bodo te spremembe, ki ste jih naredili v izvorni kodi vidne obiskovalcem spletne strani.
Pozor: samodejna odjava iz uporabniških strani ob neaktivnosti uporabnika (1 ura)


Zaradi varnostnih razlogov ima sistem vgrajeno varovalko, ki vsakega 1 uro ali dlje časa neaktivnega uporabnika samodejno odjavi iz uporabniških strani (gre za čas od vašega zadnjega klika).

Pozor pri urejanju vsebin: Aktivnost se meri s kliki po uporabniški vrstici (nivo 1-3) ali s kliki po navigaciji uporabniškega vmesnika. Urejanja vsebine (besedil, slik, datotek ...) prek urejevalnika sistem ne zazna kot aktivnosti. Če urejate posamezno vsebinsko stran dlje kot 1 uro in vmes ne kliknete "potrdi" ali "prekliči," obstaja nevarnost, da boste opravljeno delo izgubili!

Napredna razlaga: Potekla seja (ang. expired session): čas za brisanje sej je nastavljen v okviru priporočenih vrednosti in sicer tako, da zmanjša možnost t.i. "ugrabitve seje" (ang. session hijacking). Nastavitev je enotna za vsa spletna mesta, ki jih poganja ta sistem, in je ni možno nastavljati na nivoju posameznega spletnega mesta.

Pomožna prijava v uporabniške strani


V uporabniške strani se lahko prijavite na povezavi, ki se ponavadi nahaj v nogi strani (orodni meni) in se privzeto imenuje »Prijava« (ang. Login) - neposredna povezava je privzeto oblike www.xyz.com/prijava/ (ang. www.xyz.com/login/).
V kolikor se povezava ne nahaja v nogi in tudi nikjer drugje na strani, lahko do prijave v uporabniške strani vedno dostopate tudi preko neposrednega naslova (vaši domeni dodajte poudarjeno besedilo):
  • www.xyz.com/pomozna-prijava/ - če se nahajate na strani, ki je v slovenskem jeziku, slovenski različici strani
  • www.xyz.com/secondary-login/ - če se nahajate na strani, ki je v angleškem ali kakšnem drugem jeziku

Zaključek dela - obvezna odjava iz uporabniških strani


  • Po zaključku vašega dela v uporabniških straneh se ne pozabite odjaviti s klikom na gumb ODJAVA , ki se nahaja na 1. nivoju uporabniške vrstice.
  • Ne zaprite okna brskalnika preden se ne odjavite iz uporabniških strani!
  • Pred odjavo iz uporabniških strani strani ne pozabite pregledati, če ste objavili vse spremembe, ki ste jih želeli. Preverite gumb »Upravljanje sprememb« na desni strani vrstice urejevalnika.
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Zapri