Priporočeni, brezplačni in drugi koristni programi


Brskalniki - Odjemalci e-pošte - FTP - PDF - Slike/grafike - Dokumenti


Brskalniki (ang. browsers)

 
Uporabljajte brskalnik Mozilla Firefox
(brezplačna alternativa za Internet Explorer)

Pri delu z uporabniškimi stranmi spletnega mesta uporabljajte izključno odprtokodni brskalnik Mozilla Firefox. Brskalnik priporočamo zaradi varnosti in hitrosti delovanja, ter zaradi upoštevanja spletnih standardov. Poleg tega je brskalnik prijazen do uporabnikov in omogoča številne možnosti za razširitve. Brezplačni brskalnik podpira številne jezike, med drugim tudi slovenščino.

Za napredne uporabnike (urednike) spletnega mesta priporočamo naslednje razširitve (ang. extensions):
  • MeasureIt – za merjenje dimenzij posameznih elementov spletnega mesta
  • CSSViewer – za ogled informacij o posameznih elementih spletnega mesta
  • ColorZilla – izbiranje barv in kopiranje barvnih kod iz spletnih mest
  • FireShot – za preprosto izdelavo zaslonskih slik
  • SmushIt – za optimizacijo slik
  • Web Developer Toolbar – podrobne tehnične informacije o spletnem mestu

Drugi brskalniki - Internet Explorer

Spletno mesto, uporabniške strani ter pomoč in navodila so prilagojena za delo z brskalnikom Mozilla Firefox. To pomeni, da so uporabniške strani v polni meri testirane in da so navodila ter pomoč v celoti napisana za ta brskalnik.

Pri drugih brskalnikih (npr. Internet Explorer) lahko pride do večjih ali manjših odstopanj. Če uporabljate Internet Explorer, vam priporočamo, da program posodobite na zadnjo različico.


Odjemalci e-pošte


Mozilla Thunderbird
(brezplačna alternativa za MS Outlook)

Mozilla Thunderbird je odprtokodni odjemalec e-pošte, ki ga razvijajo vzporedno z brskalnikom Firefox. Brezplačni odjemalec podpira številne jezike, med drugim tudi slovenščino.

Thunderbird lahko nadgradite z brezplačno razširitvijo Lightning (koledar in opravila), ki v polni meri nadomesti funkcionalnosti MS Outlooka.


FTP programi  


CoreFTP

CoreFTP je zelo preprost in uporabniku prijazen FTP odjemalec, za prenašanje datotek iz vašega računalnika na strežnik preko FTP dostopa. Osnovna prednost: program je brezplačen tudi za službeno uporabo.

FireFTP

FireFTP je FTP odjemalec, ki je vgrajen v brskalnik Firefox v obliki razširitve. Za uporabo programa potrebujete brskalnik Mozilla Firefox.


Programi za delo s PDF datotekami 


Adobe Reader

Adobe Reader je brezplačen program, ki ga potrebujete za ogled in prebiranje datotek v PDF formatu.

PrimoPDF

PrimoPDF je brezplačni program s katerim lahko enostavno pretvorite vaše dokumente v PDF obliko.


Programi za delo s slikami in grafikami 


IrfanView

IrfanView je zelo preprost brezplačen program za pregledovanje fotografij ter drugih multimedijskih vsebin. Program vsebuje tudi osnovne operacije za preprosto urejanje fotografij. Zelo uporaben za začetnike.

GIMP

GIMP je brezplačen visoko zmogljiv program za obdelavo fotografij. Zelo uporaben za pripravo fotografij za objavo na spletnih straneh. Je dobra alternativa za program Adobe Photoshop.


Delo z dokumenti - pisarniški programi (Word, Excel, ...) 


OpenOffice.org
(brezplačna alternativa za Microsoft Office: Word, Excel, ...)

OpenOffice.org je brezplačen odprtokodni paket pisarniških orodij, ki podpira številne jezike, med drugim tudi slovenščino.

7-ZIP
(brezplačna alternativa za WinZip ali WinRar)

7-ZIP je brezplačen program za kompresiranje datotek, ki podpira zelo širok nabor formatov (med drugim tudi najbolj razširjena formata .zip in .rar).


Opozorilo:


Vsi programi in razširitve navedene na teh straneh so priporočila in jih uporabljate na lastno odgovornost. Obvezno si za vsak program preberite licenčne pogoje preden jih sprejmete in se prepričajte, če program lahko uporabljate. Nekateri programi so brezplačni samo za osebno (privatno) uporabo, drugi programi pa so brezplačni tudi za službeno (komercialno) uporabo.
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Zapri